Vacatures zoeken

Vacatures worden via verschillende media bekend gemaakt. Natuurlijk staan er nog steeds vacatures in kranten en (vak)tijdschriften. Ook uit je eigen netwerk kan je waardevolle tips krijgen over vacatures. Maar het is overduidelijk dat het internet het meest intensief gebruikte platform is om vacatures bekend te maken en om vacatures te zoeken.

De meest voor de hand liggende bronnen om naar vacatures te speuren worden hier aan je voorgesteld. Geen allesomvattend, compleet overzicht maar hopelijk een goed startpunt voor jouw zoektocht!

Vacature websites en apps

Duurzame vacatures

Dit is een bijzonder 'buitenbeentje' onder de vacature websites. Niet alleen door de focus op duurzame vacatures maar ook door de aanpak:

- Pure Ambition

Pure Ambition is een platform voor alle vacatures op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemen. De site is méér dan een vacaturesite. Meld je aan en vul het 'Duurzame Carrière Kompas' in. Op basis daarvan wordt je 'gematched' op de aanwezige vacatures. Als er een match is gevonden wordt je in contact gebracht met de vacaturehouder voor een kennismaking.

Vacature websites algemeen

- Werk.nl, de website van UWV, ook te gebruiken als je niet werkloos bent.

- Indeed, vacatures zoeken, je CV plaatsen en passende vacatures per mail ontvangen

- Jobbird, vacatures zoeken, je CV plaatsen en passende vacatures per mail ontvangen

- Monsterboard, vacatures zoeken, je CV plaatsen en passende vacatures per mail ontvangen

- Intermediair, vacatures voor HBO en WO opgeleiden

Vacature websites overheden

Algemeen

- Werken bij de Overheid

Rijksoverheid

-Werken voor Nederland

Provincies

- Provincie Drenthe

- Provincie Flevoland

- Provincie Friesland

- Provincie Gelderland

- Provincie Groningen

- Provincie Limburg

- Provincie Noord-Brabant

- Provincie Noord-Holland

- Provincie Overijssel

- Provincie Utrecht

- Provincie Zuid-Holland

- Provincie Zeeland

Gemeenten

- Gemeentebanen.nl (platform voor alle gemeentelijke vacatures)

- Werken bij Amsterdam

- Werken voor Den Haag

- Werken voor de Gemeente Rotterdam

- Werken bij de Gemeente Utrecht

NB: Vrijwel ieder gemeente publiceert op zijn eigen website ook vacatures. Die zijn over het algemeen ook te vinden op Gemeentebanen.nl. De vier grote gemeenten hebben aparte vacature pagina's.

Waterschappen

- Waterschappen.nl

Titel: Vacature websites branchegericht

- Agriwerker - vacatures in de agrarische sector

- Bouwvacatures - vacatures in de bouwnijverheid

- Culturele vacatures - vacatures in de kunst- en cultuursector

- DirigentVacature.nl - overzichtspagina voor dirigenten die een baan zoeken

- Duurzame vacaturebank - vacatures bij duurzame organisaties

- Muzikale vacaturebank - vacatures voor musici

- Jobs in Finance - vacatures in de financiële sector

- ICT vacatures - vacaturebank voor ICT personeel

- Meesterbaan - vacaturebank voor het onderwijs

- MKB banenbank - vacatures in het midden- en kleinbedrijf

- Techniekvacaturebank - vacatures voor technische beroepen

- Werken bij Hogescholen -vacatures in het hoger onderwijs (docent, onderzoek, management en staf)

- Zorgbanen.nl - vacatures i zorg en welzijn

Vacature zoekmachines

- Nationale Vacaturebank, zoeken naar vacatures en/of plaats je CV zodat werkgevers jou kunnen vinden

- Indeed, niet de mooiste site op het internet maar de zoekacties werken flitsend en kunnen worden opgeslagen.

- Stepstone, maak 'job-agents' om vacatures te ontvangen die voldoen aan jouw criteria, plaats je CV.

- Nederland Vacature, zoek vacatures, plaats je CV zodat je werkgevers je kunnen vinden, ontvang vacatures per mail.

- Vacatures.nl, Zoek banen op functienaam of trefwoorden, in combinatie met plaats of postcode.

- Career-Jet, doorzoekt ruim 30.000 websites op vacature titel en/of locatie. Ook buiten Nederland

Vacature apps

Natuurlijk kan je alle websites en social media ook op je smartphone of tablet bekijken. Maar er zijn ook applicaties die je vacatures laten raadplegen. Voor de Apple iPhone en de iPad zoek je in de iTunes App Store op het woord 'vacature'. Android gebruikers kunnen op Google Play dergelijke applicaties vinden.

De herkomst van deze programma's is verschillend. Een deel is gerelateerd aan grote vacature websites, vacature zoekmachines of LinkedIn. Sommige applicaties richten zich op specifieke vakgebieden. Weer anderen zijn gemaakt door bedrijven of wervingsbureaus.

Op het moment van schrijven kreeg ik als resultaat ruim 300 apps voor de iPhone en de iPad. Voor Android waren dat er zo'n 200. Dat is grofweg een factor 10 meer dan bij mijn vorige zoektocht in 2014!

Die grote groei is wel verklaarbaar. Vrijwel iedere gemeente in Nederland heeft de laatste jaren -naast een website- ook een mobiele app gepresenteerd. Die apps tonen algemene informatie over de gemeente. Daarnaast ook gesponsorde boodschappen. Onder meer in de vorm van een zoekscherm van vacature zoekmachines Indeed en/of de Nationale Vacaturebank.

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan kan het geen kwaad om één of enkele van deze programma's te installeren op je smartphone of tablet!

LinkedIn

Vacatures zoeken op LinkedIn

Op de volgende plaatsen kan je vacatures vinden op LinkedIn:

- Via de optie 'Vacatures' in de menubalk bovenaan de pagina;

- In vacature groepen: iedere groep richt zich op een eigen segment van de markt (al komen er wel doublures voor);

- Op bedrijven pagina's: bedrijven kunnen daar zowel informatie als vacatures plaatsen.

- In discussiegroepen: het gaat hier primair om inhoudelijke discussie maar er kunnen ook vacatures worden geplaatst.

- Via een 'status update' van jouw connecties op LinkedIn.

LinkedIn vacatures zoeken (vervolg)

Gevonden worden door recruiters op LinkedIn

Recruiters zijn al heel lang dol op LinkedIn, dé webstek waar je profielen kunt vinden van miljoenen professionals wereldwijd. LinkedIn heeft nu de mogelijkheid ingebouwd dat jij recruiters kan laten weten dat je in de markt bent voor een nieuwe baan zonder dat jouw connecties of andere bezoekers van jouw LinkedIn profiel dat kunnen zien.

Twitter

Ook op Twitter kom je heel veel vacatures tegen. Recruiters en bedrijven gebruiken het medium graag om vacatures bekend te maken. Daarnaast zijn er ook Twitter-accounts die niets anders doen dan vacatures publiceren. Als je die vacature-tweets wil volgen is het niet gek om daarvoor een Twitter account aan te maken (als je dat nog niet hebt) Je kan dan niet alleen tweets lezen maar ook zelf berichten op Twitter plaatsen. Dat laatste hoef je natuurlijk niet te doen. Je kan een Twitter account ook aanmaken om alleen maar tweets van anderen te lezen. Het is overigens ook mogelijk om tweets te lezen zonder dat je een eigen account hebt. Lees meer hierover op de vervolgpagina. Inclusief een korte inleiding in het zoeken naar vacatures op Twitter.

lees_verder.jpg

Kranten en tijdschriften

Natuurlijk verschijnen er ook nog steeds vacatures in kranten en tijdschriften. Het zijn er wel veel minder dan vroeger. Adverteren is duur en het bereik van websites en social media is heel groot. Papieren vakbladen zetten die vacatures vaak ook op hun website. Zo worden er meerdere wervingskanalen aangesproken.

Als professional op je eigen vakgebied weet je natuurlijk prima welke vakbladen voor jouw interessant zijn. Daarnaast kan je als HBO of hoger opgeleide professional ook terecht bij het blad Intermediair (tot 45 jaar gratis, daarna moet je een betaald abonnement nemen). Van de dagbladen heeft de Volkskrant (met name de zaterdagkrant) het meeste te bieden aan vacatures.

Je eigen netwerk

Jouw persoonlijke netwerk: dat zijn alle mensen die je persoonlijk kent. Van collega's, studiegenoten, vrienden, kennissen en familie tot de leden van je sportverenging. Mensen die je regelmatig spreekt over allerlei onderwerpen. Ook zij kunnen je helpen bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan.

Om dit netwerk te benutten hoef je geen grootse plannen te maken. Praat op een natuurlijk manier over jouw situatie en je wensen ten aanzien van een volgende stap in je loopbaan. Vraag om suggesties of tips. Dat kan je zomaar informatie (...ik heb gehoord dat...) of een een nieuw contact (...praat eens met...) opleveren.

Zorg er wel voor dat je het niet overdreven zwaar maakt. Mensen zijn best bereid om je te helpen maar jouw zoektocht moet niet het enige onderwerp van gesprek zijn.


Vacatures op Twitter